vineri, iunie 20, 2025
AcasăLada cu zestre„Ouăle de Paști din Oboga”, o valoroasă „Întâlnire de Tezaur”

„Ouăle de Paști din Oboga”, o valoroasă „Întâlnire de Tezaur”

Unul dintre meșteșugurile străvechi ale Oltului, încondeiatul ouălor, a fost prezentat în cadrul unei „Întâlniri de Tezaur” organizată de Institutul Național al Patrimoniului, în sediul acestei instituții și a fost dedicat elementului viu de patrimoniu cultural imaterial „Obiceiul încondeierii ouălor de Paști” care a fost inclus în anul 2023 în „Registrul Național de Patrimoniu Cultural Imaterial” de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, registru gestionat de către Institutul Național al Patrimoniului. Această ediție a „Întâlnirilor de Tezaur”, derulată în colaborare cu Centrul Județean de Cultură și Artă Olt sub titulatura „Ouăle de Paști din Oboga” în cadrul Programului cultural „Promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural național imaterial” a avut-o ca invitată specială pe Daniela Cristina Vlad din Oboga, județul Olt, meșter încondeietor de ouă, care a învățat meșteșugul de la bunicul său, Nicolae Vladu și de la Tudor Diaconeasa, cel mai cunoscut meșter încondeietor de ouă de pe Valea Oltețului, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România. Proiectul a avut caracterul unui atelier practic demonstrativ și a avut drept scop „promovarea practicilor culturale specifice sărbătorilor pascale și  încondeierii tradiționale a ouălor, împreună cu deținătorii, păstrătorii  și creatorii activi recunoscuți de comunitatea purtătoare de elemente vii de patrimoniu local și de comunitatea științifică, prin intermediul atelierelor de lucru educativ-creative, al expozițiilor etnografice și al dialogurilor tematice în context etnologic.”

Printre participanții la atelierul de încondeiat ouă s-au aflat studenți și masteranzi din cadrul Facultății de Litere, Universitatea din București, câteva membre ale Asociației Șezătoare București precum și alți invitați dornici să afle tehnica încondeierii ouălor așa cum se face pe Valea Oltețului, la Oboga și Călui.

Aspectele științifice au fost susținute de specialiștii în patrimoniu cultural imaterial din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, doamna dr. Corina Mihăescu și doamna dr. Iuliana Băncescu. Participanții la eveniment au putut admira o expoziție de fotografie cu meșteri încondeietori de ouă din județul Olt, una de ouă încondeiate și o a treia de ceramică de Oboga, expoziții pregătite de dr. Corina Mihăescu de la Institutul Național al Patrimoniului și de Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt. Au fost prezentate și câteva filme documentare având ca protagoniști meșteri încondeietori de ouă din județul Olt și ouă încondeiate de aceștia, filme realizate de dr. Corina Mihăescu și colegele sale de la Institutul Național al Patrimoniului, de Valeru Ciurea de la CJCA Olt și un reportaj realizat de o echipă a TVR Craiova despre meșterul Daniela Cristina Vlad.

După cum au menționat organizatorii, evenimentul a avut loc „În contextul desfășurării programelor de cercetare aplicată, salvgardare și promovare a elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial din România, contribuind astfel la valorizarea moștenirii culturale naționale.”

În cuvântul de deschidere adresat de către doamna Valeria Oana Zaharia, managerul interimar al instituției a ținut să precizeze că „(…) astfel de evenimente sunt foarte frumoase, valoroase, interesante, ne conectează cu tradițiile, cu lucruri care ar trebui să aibă o prezență mult mai simțită în viețile tuturor.”

Dr. Corina Mihăescu, organizatorul principal al evenimentului a spus: „De la culoare până la motivele absolut diferite, diverse, numeroase,  totul este posibil în acest ou care, după cum spunea Constantin Brâncuși, este maica tuturor formelor. Și așa este, avem ouăle perfecte în fața noastră și de aceea vrem să desfășurăm povestea acestei întâlniri, care se dorește una caldă, bună, blândă, fără gânduri rele, pentru că am intrat acum în săptămâna patimilor, trebuie să fim buni și înțelegători și plini de talent întru înfăptuirea minunii care se cheamă în această săptămână încondeierea ouălor. Ne bucurăm foarte mult să fim împreună, ne bucurăm că alături de noi se găsesc prieteni și meșteri și oameni de știință de nădejde. Și mă refer la invitații noștri speciali, la Daniela Vlad, care este meșter încondeietor de ouă din Oboga și, de asemenea, la Valeru Ciurea, prietenul și colaboratorul nostru, aș putea spune, de o viață, care trudește întru trezirea sentimentului identității oltenești și identității românești, pentru că este cel care apără meșteșugurile și pe meșterii populari din Olt, pe care îi promovează la nivel național și, aș putea spune, universal. Noi ne-am pregătit foarte conștiincios pentru întâlnirea cu dumneavoastră. Ne-am gândit să vă oferim taina încondeierii ouălor prin Daniela Vlad. Sunteți aici colegi de-ai noștri, studenți și masteranzi de la Universitatea din București, Facultatea de Litere, doamna profesoară Ioana Fruntelată de la Facultatea de Litere, sunteți aici oameni de știință și oameni de știință în devenire. Să ne amintim că într-o întâlnire, acum un an sau doi, fiecare dintre noi a realizat câte o icoană pe sticlă,  să ne amintim că am lucrat împreună ceramică și țesături. Acum a venit rândul acestui miraculos meșteșug, încondeierea ouălor, pe care și noi l-am deprins din cercetările noastre de teren. Colegelor mele, cărora le mulțumesc că sunt alături de noi în zilele acestea, le spun că folosim din plin munca lor acum. Iată, de exemplu, avem un film care redă în imagini câteva dintre aspectele cercetării noastre în Oltenia. Este vorba de ouăle încondeiate de la Oboga în contextul altor meșteșuguri, pentru că Oltenia este o parte de țară plină de identitate,  de farmec, de culoare, de meșteșuguri. Este un loc viu în care se nasc încă capodopere ale artei țărănești pe care noi le-am cunoscut în cercetările noastre. Și nu este întâmplător faptul că, de exemplu, vedeți și lumea olarilor, o să vedeți chiar aspecte din activitatea unui meșter care face rogojini și pe care intenționăm să-l aducem aici, la o altă Întâlnire de Tezaur. În ceea ce privește încondeierea ouălor, multe motive de pe ceramica de Oboga sunt provenite, spun asta în ghilimele, pentru că așa spunea regretatul Tudor Diaconeasa, care era geniul ouălor încondeiate din Oltenia și care provenea, de fapt, dintr-o familie de olari. Așadar, nimic nu este întâmplător în ceea ce privește lumea formelor și lumea simbolurilor îngemănate în mai multe meșteșuguri din Oltenia.”

După o prelegere despre meșteșugul încondeierii ouălor și simbolistica motivelor înscrise pe acestea susținută de dr. Iuliana Băncescu, doctor în filologie și cercetător în domeniul Patrimoniului imaterial și culturii tradiționale în cadrul Institutului Național al Patrimoniului a venit rândul lui Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt: „Vreau să spun este că nimic nu este mai îmbucurător pentru cineva decât să vadă că un anume meșteșug, ca să nu zic toate meșteșugurile, pentru că am avut privilegiul să fiu cu toate meșteșugurile și cu toți meșterii din Olt în afara țării, și toate au adus nu numai bucurie, ci și uimire, o dovadă că cei care au privit și obiectele meșterilor, dar și pe meșteri, au rămas profund impresionați și recunoșteau că nu știut și nici nu au crezut că în România se poate face așa ceva. Vreau să vă bucurați de ziua aceasta și să o țineți minte mult timp de aici înainte și să plecați cu meștesugul învățat, pentru că este ușor de învățat. E greu de făcut.”

La finalul celor peste trei ore de lucru toți participanții au reușit să învețe care sunt etapele realizării unui astfel de ou încondeiat, cum se face pregătirea ouălor, golirea, cum să folosească ceara și condeiul (chișița), care este procedeul vopsirii succesive și alte mici secrete ale acestui meșteșug. Cei mai îndemânatici chiar au realizat încondeierea câte unui ou (unii mai multe) după modelele specifice Văii Oltețului, ouă cu care au plecat acasă întru amintirea acestei zile și a acestei experiențe care, cu siguranță, va rămâne una de neuitat.

 

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments