marți, decembrie 5, 2023
AcasăLada cu zestreHorele de pomană în „Lista elementelor de patrimoniu”

Horele de pomană în „Lista elementelor de patrimoniu”

Încă un pas făcut pentru recunoașterea unor elemente vii de patrimoniu care sunt și ale Oltului! Astăzi, „Horele de pomană”. Citez din postarea domnului Emil Țîrcomnicu, coordonatorul acestui proiect, președintele Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din România, cel care alături de o echipă, a reușit acest lucru: „Astăzi, de ziua Înălțării Domnului, așteptăm rezultatul desfășurării votului în cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial referitoare la acceptarea fișei „Hora de pomană” în „Lista elementelor de patrimoniu cultural imaterial din România”. (…) Am fost informat despre votul unanim de acceptare a fișei pentru „Hora de pomană”.”

Mulțumesc la rândul meu celor care m-au sprijinit cu informații: domnului Daniel Pană – primarul comunei Giuvărăști, doamnei Melania Velica – directorul Căminului Cultural Vădăstrița, domnului Silvius Gabriel Mihalcea – directorul Centrului Cultural „Tudor Gheorghe” din Izbiceni, domnului Marian Șerban – directorul Căminelor Culturale din Ianca și Potelu, domnului Ionel Cococi – meșter popular ceramist din Vădastra, domnului Florian Mărghidanu – conducătorul grupului vocal „Bujorelul” din Drăgănești Olt, domnului Ionel Marcu – directorul Căminului Cultural Vișina Veche precum și familiilor din Giuvărăști și Ursa (Gârcov) care și-au dat acceptul pentru filmarea și fotografierea acestui obicei și includerea în această listă.
Felicitări domnului Emil Țîrcomnicu și echipei care a contribuit la realizarea raportului cu materiale științifice și rapoarte de cercetare: Amalia Boari, Șef Serviciu Cercetare-Valorificare la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea; Valeru Ciurea, consultant artistic Centrul Județean de Cultură și Artă Olt; Alina Chiricescu, consilier Direcția Județeană de cultură Gorj; Dr. Roxana Deca, muzeograf, Secția de Etnografie Muzeul Olteniei Craiova, membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial; Angelica Herac, consilier la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin; Drd. Elena Iagăr, Școala doctorală „Alexandru Piru”, Universitatea din Craiova; Drd. Diana Matei Jilavu, Școala doctorală „Alexandru Piru”, Universitatea din Craiova; Dr. Gabriela Nedelcu-Păsărin, prof. univ. habil., membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial; Drd. Carmen Păun, șef birou marketing/PR Muzeul Olteniei Craiova; Florentina Pleniceanu, șef de secție la Muzeul Regiunii Porților de Fier – Mehedinți, Secția de etnografie și artă populară.
Mai multe detalii după ce vom primi mai multe informații.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments