Artistul plastic Delia Zorzoliu, membră a Uniunii Artiștilor din Anglia a revenit din Southampon, Marea Britanie la Slatina pentru a prezenta publicului slătinean o nouă expoziție de artă plastică, intitulată „Măști și culoare” despre care artista spune – într-un motto al catalogului expoziției -, că este „O colecție de tablouri cu măști de teatru care deschide porți către necunoscut și te poartă într-o lume a creației, acolo unde teatrul întâlnește arta și culorile”.
Vernisajul, care a avut loc joi, 8 mai 2025, în sala de expoziții a Bibliotecii Județene Olt Ion Minulescu (gazdă primitoare ca de fiecare dată), a reunit iubitori de artă plastică, membri ai familiei artistei și prieteni ai celor doi artiști.
„În cei cinci ani cât am ocupat funcția de director al bibliotecii am avut parte de un câștig cultural deosebit. Astăzi, când am intrat în această sală, am avut o trăire deosebită datorată evenimentelor culturale din ultimii cinci ani la care am participat și la care am cunoscut oameni de cultură pe care județul nostru i-a avut, pe care îi onorăm și de care ne amintim ori de câte ori avem ocazia. Cred că este un sentiment minunat să fii urmașul unui nume și este un sentiment și mai minunat să ai părinții lângă tine și să vadă că numele tău – numele lor – prin copilul lor duce mai departe o activitate prin care numele lor s-a făcut cunoscut.” (Florian Dumitrescu, fost director al Bibliotecii Județene Olt Ion Minulescu)
„Cineva îmi spunea astăzi că mergând prin Slatina a văzut oameni adunați grupuri, grupuri și vorbind cu patimă despre ceea ce (și) în zilele acestea ne afectează și ne doare: despre politică. Aici, în acest spațiu cultural, când mă aflu la astfel de evenimente mă bucur pentru că văd oameni frumoși. Aici este o linie de demarcație. Numai oamenii frumoși pot veni să trăiască astfel de evenimente, să se cunoască între ei, să cunoască oameni de genul Deliei Zorzoliu și ai lui Iulian Bănuț, care își expun în fața noastră sufletul și trăirile lor. Mă bucur să constat că Delia Zorzoliu este consecventă și vine cu o altă expoziție la Biblioteca Județeană Olt. De fiecare dată Delia a adus o expoziție nouă, inedită, foarte interesantă. Am sprijinit-o încă de la prima ei expoziție (acum suntem la a patra, deja!) pentru că am crezut în ea, în talentul ei, pentru că l-am cunoscut atât pe tatăl dânsei, pe Cristian Zorzoliu – om dedicat artelor și istoriei -, cât și pe bunicul său, Traian Zorzoliu, un om extraordinar, o personalitate reală a culturii și istoriei Câmpiei Boianului și a Oltului. M-a bucurat faptul că Delia nu numai că poartă numele lui Traian Zorzoliu ci și că talentul acestuia a trecut în ea și că ea îl duce la un nivel de care acesta poate să fie mândru acolo sus, de unde o privește, o admiră și, de ce nu, o îndrumă. Delia este foarte talentată – nu o spun eu, o spun lucrările sale, o spun criticii de artă -, este plurivalentă cultural, scrie și poezie, și povești pentru copii, realizează lucruri deosebite cu care vine de acolo, din Anglia, să ni le prezinte și nouă, să ne bucure și pe noi.” (Valeru Ciurea, consultant artistic)
„Îmi aduc aminte de Delia cu multă, multă plăcere pentru că totdeauna a fost o elevă modestă dar cu o capacitate intelectuală deosebită și cu bunătate și în glas, și în fapte. De fapt, această caracteristică de bunătate este specifică întregii familii Zorzoliu. Mă bucur că am revăzut-o pe fosta mea elevă dar și pe tatăl ei pe care l-am avut elev. Au trecut și ani, și generații. Ceea ce mă bucură nespus este că Delia duce mai departe arta plastică preluată de la Traian Zorzoliu, dovadă că talentul se moștenește.” (Magdalena Mihalache, fost profesor al Deliei Zorzoliu și al lui Cristian, tatăl acesteia)
„În primul rând vreau să vă mulțumesc tuturor pentru prezență și pentru că v-ați rupt din timpul dumneavoastră pentru a participa alături de noi în această seară la acest eveniment. De fiecare dată revin cu drag aici, la Biblioteca Județeană cu expozițiile mele unde și de această dată am adus ceva deosebit. Este o expoziție pe care am creat-o inspirată fiind de teatru și în special de măștile de teatru. Am vrut ca fiecare mască să fie integrată într-un tablou care să reprezinte un personaj și în care să ne regăsim, poate, fiecare dintre noi. În aceste tablouri am folosit foarte multă culoare, un lucru care dealtfel mă reprezintă. Îmi place ca tablourile mele să fie colorate. Pe lângă personajele din teatru am și o colecție – tot legată de teatru -, care reprezintă măști din antichitate, românești și grecești, pentru că am vrut să mă leg puțin și de istorie. Îi mulțumesc și colegului meu, artistul plastic Iulian Bănuț, pentru participarea alături de mine în această seară. Lucrările sale m-au impresionat și îmi plac foarte mult.” (Delia Zorzoliu, artist plastic)
„Vreau să îi mulțumesc Deliei pentru că mi-a oferit oportunitatea de a participa alături de dânsa la această expoziție unde culoarea prinde viață și vibrează în sufletele tuturor. În completarea expoziției de măști a Deliei, „Măști și culoare”, am venit cu lucrări de-ale mele, reunite sub titlul „Sinergie contemporană”. (Iulian Bănuț, artist plastic, expozant alături de Delia Zorzoliu)
„Arta Contemporană există inevitabil. Pentru că societatea nu stă în loc. Ea merge. Am venit aici pentru că am fost curios. Am cunoscut lucrări de-ale Deliei în toamnă, la Muzeul Județean Olt, unde am fost președintele comisiei de evaluare a unor lucrări donate de ea muzeului. Pe bunicul său, Traian Zorzoliu, l-am cunoscut foarte bine, am fost buni prieteni. Și cu Cristi, cu tatăl Deliei, sunt într-o relație bună. Săptămâna trecută m-a invitat Bănuț la această expoziție și iată-mă venit de dimineață de la București. Am lăsat asistentul la cursuri ca să fiu prezent aici unde văd că cei doi artiști se completează, lucrările lor se leagă între ele iar tema este interesantă. Chiar mă gândeam când am intrat în sală la cursurile profesorului Constantin Ionescu Prut, care ținea un curs de școală doctorală despre construcția și deconstrucția formelor și să lega de tradiții, cum treci dintr-o lume în alta. Pentru că lucrurile astea noi le trăim și le simțim în interior dar la un moment dat simțim nevoia ca să le și expunem, toate, pe diverse forme. Și una dintre forme este și acea artă vizuală pe care o vedem aici. Da, propunerea este interesantă pentru că în ce se întâmplă într-o lucrare de artă nu este suficientă numai forma dacă nu este și consistența și substratul și conținutul ideatic. O lucrare pune probleme și rezolvă probleme în același timp. Este acel travaliu al artistului care îl neliniștește de-a lungul timpului. Și atunci când – hai să spunem că – obosește sau simte nevoia, vine în fața dumneavoastră cu modestie și în același timp cu multă emoție.” (Dr. George Păunescu, artist plastic)
„Pot să vă spun că această expoziție este o reprezentare a interiorului către exterior a celor doi artiști. Vă spun ceea ce simt, nu sunt critic de artă. Unul este în latura mai teatrală iar celălalt este undeva către arta picturală în sine. Mă gândesc la lucrări de-ale tatălui meu care și-a dorit întotdeauna să viziteze Roma, Veneția, Parisul, pe unde au fost marile școli de artă. Nu a apucat să le vadă însă cred că și dânsul ar fi mândru să vadă alături de Delia un asemenea coleg cum este Iulian. Ei au de învățat unul de la celălalt. Niciodată arta nu are un început și un sfârșit. Întotdeauna rămâne loc de mai bine. Tatăl meu spunea că la vernisajul unei expoziții toată lumea va lauda pe artist dar acesta mai trebuie și criticat. Spunea <<Hai să mai și criticăm, eu aștept critica pentru că acea critică mă trezește uneori, sau îmi dă aripi, sau mă lasă mai departe cu semne de întrebare.>> Și aș mai spune un lucru: că pentru județul nostru, pentru comunitatea noastră, așa cum suntem noi, această expoziție reprezintă ceva, iar prezența dumneavoastră înseamnă cel mai mult. Înseamnă aprecierea pe care o acordați artistului, înseamnă că îi dați aripi și înseamnă că iubiți arta. Aș vrea să fie din ce în ce mai mulți iubitori de artă, din ce în ce mai mulți critici de artă.” (Cristian Aristotel Zorzoliu, tatăl artistei)
La finalul vernisajului cei doi artiști, Delia Zorzoliu și Iulian Bănuț au făcut un schimb de daruri, fiecare oferind celuilalt o lucrare proprie, care să le amintească de acest eveniment.
Lucrările Deliei Zorzoliu vor avea un traseu expozițional mai amplu, urmând a fi expuse în mai multe orașe din România, în spații culturale legate de teatru și nu numai.