Între 27 și 30 martie 2025, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat cea de-a XXVI-a ediție a Salonului Național al Cărții de Etnologie. Ediția din acest an a fost dedicată împlinirii a 25 de ani de la trecerea în eternitate a marelui profesor și etnolog Mihai Pop – creatorul şcolii româneşti de folcloristică și etnologie modernă – și a 20 de ani de când familia Pop a făcut o donație de aproximativ 1.500 de volume, ce s-au constituit în fondul de bază de la care a pornit înființarea Bibliotecii de etnologie „Mihai Pop”.
„La aniversarea celor două decenii de la constituirea Bibliotecii Mihai Pop și la comemorarea unui sfert de veac de la trecerea în eternitate a profesorului Mihai Pop, dascălul nostru al tuturora, iată că profesorul reușește, după două decenii și jumătate de la plecarea sa, să ne adune la Râmnicu Vâlcea, în jurul bibliotecii sale, a gândurilor și a proiectelor atât de actuale și astăzi. Am venit totodată pentru a-mi întâlni mulți colegi și colaboratori de care mă leagă peste cinci decenii de amiciție. Cum aș putea să uit gesturile de reală amiciție ale colegilor Elena Stoica sau Ioan Șt. Lazăr, care au fost mereu alături de mine și la bine și la rău. Trebuie să amintesc în acest context parteneriatul dintre Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, concretizat într-o susținută colaborare științifică, în expedierea an de an la Salonul Național al Cărții de Etnologie, a întregii producții editoriale a sectorului nostru de specialitate. Când zeci de cărți și reviste au luat drumul Vâlcii pentru a onora singurul Salon al Cărții de Etnologie din întreg spațiul românesc ajuns, iată, la ediția cu numărul 26. De acum se poate spune că Salonul a intrat în ceea ce numim îndeobște identitatea culturală a unei zone. (…) Când am ajuns întâia oară pe meleagurile Vâlcii aveam 25 de ani. Luna trecută am pornit pe 78. Și iată, și acum în prezidiul sesiunii sunt tot Deaconu, tot Lazăr și Elena Stoica. Timpul nu a trecut. Pentru noi a rămas pe loc. E adevărat, erau ceva mai tineri. Anii se adună, bătrânețile ne dau târcoale tot mai des și neputințele se înmulțesc cu fiecare zi. Iar drumul Vâlcii e tot mai lung.” a spus Prof. univ. dr. Ilie Moise.
Organizat de Consiliul Județean Vâlcea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea (prin Mihaela Diaconu, Amalia Boari și Cristina Lorena Bănacu precum și Bogdan Boari – omul cu imaginea foto și video), Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea (prof. Alina Mihaela Nicola) și Biblioteca de Etnologie „Mihai Pop” (prin prof. dr. Gheorghe Deaconu, prof. Magda Dicu și prof. Mihaela Deaconu), evenimentul a avut ca parteneri Institutul de etnografie și folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, Institutul Național al Patrimoniului București, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, Universitatea din București – Facultatea de Litere, Ateneul Meșterul Manole, Societatea Tinerilor Creatori și Artiști din Vâlcea și Forumul Cultural al Râmnicului.
„Întotdeauna, întâlnirile acestea ale noastre de la Vâlcea sunt o sărbătoare prin simplul fapt că ne întâlnim și suntem alături. Este ceva extraordinar de important. Sunt oameni care au lucrat și care lucrează, care organizează evenimente culturale, care fac cercetări de teren, care scriu cărți, construiesc cărți. Și așa cum a spus domnul profesor Nicolae Constantinescu, e grea cartea, adică nu e chiar așa ușor să faci o carte. Avem și noi o carte pe care am mai semnalat-o la Vâlcea, la Salonul Național al Cărții de Etnologie. Și mulțumesc foarte mult colegei și prietenei Mihaela Deaconu de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea că ne-a permis să vorbim despre ea și la această ediție. Este un volum colectiv dedicat domnului profesor universitar emerit dr. Nicolae Constantinescu, profesorul nostru, care se numește „Termeni și teme actuale în știință, științele etnologice, un repertoriu comentat”. Este un fel de manual de etnologie care își propune să reunească opinii ale unora dintre cei mai reputați specialiști din țară în diverse teme și domenii etnologice, precum ritualul, antropologia urbanului, istoria orală, magia, autenticitatea, antropologia vizuală și multe, multe altele pe care noi am încercat să le sintetizăm. Am rugat autorii, pe urmele unei idei a domnului profesor Nicolae Constantinescu, unei idei de a crea un fel de dicționar de folclor și pe urmele acestei idei am încercat și noi și le-am așezat în ordine alfabetică aceste elemente de teoretizare contemporană a etnologiei românești și totodată de cartografiere, de creare a unei hărți, a preocupărilor cercetătorilor din acest domeniu foarte complex, foarte variant al etnologiei contemporane care își propune să observe, să înțeleagă și să scrie, bineînțeles, cultura comunitară, cultura care se transmite în familie și în veșnicie. Și care nu are nicio lege la vedere, ci pe acestea le descoperă cercetătorul și scrie despre ele și, așa cum s-a văzut în ceea ce ne-a spus doamna Corina Mihăescu – un model de cercetător contemporan -, orice astfel de cercetare implică foarte multă investiție de timp, de suflet, de intelect, de creativitate și de creație în final. Pentru că nu e ușor să iei o felie din realitatea pe care o vezi în jur și să o așezi într-o carte. Deci acest volum omagial, la care am beneficiat și de sprijinul grafic al unei echipe de profesioniști de la Muzeul Național a Literaturii Române, și-a propus nu să epuizeze tema, pentru că științele etnologice sunt foarte vaste și complexe, ci doar să inițieze, dacă vreți, o dezbatere asupra celor mai importante teme, metode, probleme pe care le ridică astăzi studiul culturilor acestora tradiționale, moștenite, dar și vernaculare, informale, empirice, cum li se mai spune.” (Conf. Univ. dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată)
Personalități de referință ale etnologiei din România au luat cuvântul la eveniment: Prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu (București), Prof. univ. dr. Ilie MOISE (Sibiu), Conf. Univ. dr. Ioan Șt. LAZĂR (Râmnicu Vâlcea), Conf. Univ. dr. Ioana-Ruxandra FRUNTELATĂ (București), Dr. Corina MIHĂESCU (București), Prof. dr. Gheorghe DEACONU (Râmnicu Vâlcea), dr. Radu TOADER (București), dr. Laura TOADER (București), prof. dr. Dumitru LAZĂR (Râmnicu Vâlcea), prof. Elena STOICA (Râmnicu Vâlcea), precum și mulți alți specialiști și profesori dedicați studiului etnografiei și folclorului, a obiceiurilor, tradițiilor, ocupațiilor și meșteșugurilor din România.
Salonul a fost un bun prilej pentru a fi etalate și prezentate cărți de specialitate apărute în cursul anului 2024, dar și donațiile de carte de folclor făcute de instituții și oameni de cultură nu doar din județul Vâlcea ci și din țară.
Între instituțiile care au donat astfel de cărți s-a numărat și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt care a adăugat marii colecții de carte (aproximativ 6.000 de volume), exclusiv etnologică și de folclor a Bibliotecii de etnologie „Mihai Pop”, cărți apărute la editura tradițiioltene.ro a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt: „Fântânile Drăgăneștiului”, autor Traian Zorzoliu, „Troițele și crucile de hotar din județul Olt”, autori dr. Gabriela Rusu Păsărin și Valeru Ciurea, „Ouăle încondeiate de la Oboga”, autor dr. Corina Mihăescu, „Gheorghe Tănase, meșterul lemnului”, autor Valeru Ciurea, „Meșteșuguri tradiționale din județul Olt”, autor Rada Ilie, „Muzeul din vis”, autor Valeru Ciurea (carte apărută la editura Hoffman).
În cadrul evenimentului a avut loc și decernarea oficială a titlurilor de Tezaur Uman Viu meșterilor populari vâlceni Alexandru Ilinca (opincărie și prelucrarea pieilor) și Constantin Manoli (sculptură tradițională în lemn), titluri acordate de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Diplomele au fost înmânate de către doamna dr. Corina Mihăescu, membru al Comisiei, secondată de Amalia Boari de la CJCPCT Vâlcea, care a întocmit dosarele.
Ediția a XXVI-a a Salonului Național al Cărții de Etnologie a prilejuit și o serie de lansări de carte încununate de un moment de decernare a unor premii aniversare oferite cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înființarea Editurii „Fântâna lui Manole”, fondată de prof. dr. Gheorghe Deaconu, care a intitulat-o „Fântâna cu apă vie” și susținute muzical de Dumitru Vulparu.
Multitudinea de studii și cercetări etnografice și etnologice cuprinse între copertele atâtor cărți apărute la editura coordonată de prof. dr. Gheorghe Deaconu precum și a celor peste 6.000 de volume de carte și reviste de specialitate deținute de Biblioteca de etnologie „Mihai Pop” vor sta la baza unor viitoare alte cercetări ce vor fi realizate de cei care se vor preocupa de esența neamului românesc.
(foto: Valeru Ciurea, Bogdan Boari)