sâmbătă, martie 22, 2025
AcasăLada cu zestreRegatul Sânzienelor din inima Bucovinei

Regatul Sânzienelor din inima Bucovinei

Cine nu a fost în Bucovina să simtă până în străfundurile ființei sale să fii român, să fii primit cu bucurie și bunăvoință și să te simți la tine acasă în orice loc te-ai așeza și cu oricine ai vorbi, nu are cum să știe ce înseamnă toate acestea. În perioada 29-30 iunie 2024,  la Vicovu de Sus, în județul Suceava, a avut loc cea de-a X-a ediție a Festivalului Național Regina Sânzienelor, un festival inițiat și susținut de familia Dumitru și Elena Parasca, doi oameni cu suflet mare, alături de care au venit începând cu prima ediție alți (mulți!) oameni de suflet. Tema acestei ediții aniversare a fost „Omul și alte leacuri”, temă sintetizată în volumul „Omul și alte leacuri. Vindecări ce au schimbat destine prin veacuri”. Din florile de Sânziană culese cu o zi înainte, candidatele la titlul de zână, regină și prințese, alături de invitați din toate colțurile țării au împletit coronițe și au povestit despre obiceiurile și ritualurile pe care fiecare dintre cei prezenți le are în zona din care provine. Parada participanților la festival, în frunte cu un Ștefan cel Mare impunător, așa cum  a fost și mărețul domnitor moldovean interpretat de Petru Bodirlau, călare pe un cal alb, a făcut ca strada principală din Vicovu de Sus să devină o scenă istorică dar și o reprezentare vie a zonelor etnofolclorice ale României, cu portul și obiceiurile proprii. În urma spectacolului-concurs derulat pe o scenă amenajată în fața Primăriei, spectacol prezentat de artista Elena Negru și în care au evoluat candidatele și grupurile folclorice care au prezentat obiceiuri și ritualuri de Sânziene au fost desemnați câștigătorii acestei ediții: La Secțiunea REGINE: Premiul I și titlul de Regina Sânzienelor – Andreea Măiastra Aron (București) și Luciana Matei (Prahova); Premiul II – Grațiela-Ștefania Balan (Frasin, Suceava); Premiul III – Alina Mihali (Borșa, Maramureș). La Secțiunea GRUP: Premiul I – Ansamblul „Flori Vicovene”, coordonator Liliana Ursachi (Vicovu de Sus, Suceava); Premiul II – Grupul „Urmașii lui Ștefan”, coordonator prof. Elena Nandriş (Mahala, Regiunea Cernăuți, Ucraina); Premiul III – Trupa de balet „Kinder Club”, coordonator Voichița Morar (Vicovu de Sus, Suceava); Premiul special al juriului: Grupul „Piatra Mare” Dobârlău, județul Covasna, coordonator Alexandru Gecse; Grupul „Voievozii” din comuna Bogdan Vodă, Maramureș, coordonator Busta Anuta; Grupul folcloric „Ghiocel” al Casei de Cultură Vancicăuți, Ucraina, coordonator Vladimir Rață; Grupul folcloric „Kinder Club” din Vicovu de Sus, coregraf Răzvan Zaharia; Mențiune – Ansamblul „Bucovenska Ruja” al Casei de Cultură Milișăuți, coordonator Brîndușa Peslari.

La Secțiunea PRINȚESE: Premiul I și titlul de Prințesa Sânzienelor: Iza Maria Negru (Bilca, Suceava); Premiul II: Ema Irina Andrișan (Frătăuții Vechi, Suceava) și Casiana Bordea (Bogdan Vodă, Maramureș); Premiul III: Sofia Sfichi (Rădăuți, Suceava); Mențiuni: Anamaria Antonia Fitigău (Răchițele, Cluj);  Ana Sofia Constantin (București); Miruna Hojda (Borșa, Maramureș);  Ștefania Iulia Mucea (Bilca, Suceava) și Ionela Bodale (Rădăuți, Suceava).

La Secțiunea COSTUME INSPIRATE DIN MITOLOGIA ROMÂNEASCĂ: Premiul I – Karina-Ioana Ieșan – Zâna Pădurii (Vicovu de Jos, Suceava); Premiul II – Angela Silion – Hangița (Focșani); Premiul III – Luciana Matei și Paul Nițu – Ileana Cosânzeana și Făt-Frumos (Prahova); Mențiuni – Alina Mihali și Miruna Hojda (Borșa, Maramureș). Lansarea volumului „Omul și alte leacuri. Vindecări ce au schimbat destine prin veacuri”, o lucrare care cuprinde articole semnate de 36 de coautori, a încheiat seria evenimentelor din cadrul acestui festival care, așa cum spun și organizatorii, au strâns laolaltă „Oameni-leac ai acestei nații.” Această carte este cea de-a doua editată și tipărită de Asociația Regatul Sânzienelor, după cea de anul trecut, intitulată „Poftiți la masa strămoșilor noștri. Bucate românești și povești despre români” (cu 38 de coautori). Asociația Culturală Regatul Sânzienelor a acordat diplome de excelență personalităților ce contribuie prin munca lor neobosită la promovarea valorilor autentice românești: Tezaurul Uman Viu Lăcrămioara Pop, (Tulgheș, Harghita), distinsa artistă, tezaur al folclorului românesc Leontina Dorca și eleva domniei sale, Carmen Maria Sas (Satu Mare – Cununița Năzdrăvană), omului de cultură Ciurea Valeru (Slatina – Olt), Elena Negru, o artistă de valoare a Bucovinei, Ilaria Puşcă, Elena Nandriș, profesorului Laurențiu Palade (Botoșani), învățătoarei Anuța Bușta (Bogdan Vodă, Maramureș), omului de cultură Iuliana Mina (București), Viorel Miron și Marina Miron (Basarabia), Cristina Onofrei (Suceava), Marioara Boc (Răchițele, Cluj), Loredana A. Ştirbu (Satu Mare), Rodica Rodean (Iași) și Elena Schipor și Elena Ursachi (Vicovu de Sus). Corul „Voineștenii” din Covasna și Adela Şulea (care a recitat „Păpușa de cârpă” a lui Gabriel Garcia Marquez) au însuflețit distinsa adunare de la Vicovu de Sus.

Pe pagina oficială a festivalului Regatul Sânzienelor, Dumitru Parasca, inițiatorul și sufletul acestuia a scris: „A fost visul unei nopți de vară în Regatul Sânzienelor din Bucovina magică… Povestea nu se poate încheia fără să mulțumim prietenilor care cred în noi și în proiectul nostru de 10 ani: Cobuz Mihaela, Nistor Aurel și Simonela Nistor, Mihaela Mironescu și Petru Mironescu, Ovidiu Fîșcu, fam. Valentin și Lăcrămioara Belibou, fam. George Parasca și Mariana Parasca, fam. Florin și Florentina Stanciu (Symmetrica), fam. Ilie și Ana Cornea (Denis, Anna Cori), Ionela Isopescu (Isopia), Cristi Ignat, Florin Pascariu. Vă mulțumim, prieteni! Suntem onorați că vă avem alături de atâția ani! Alese mulțumiri partenerului oficial al ediției a X-a a festivalului, Primăria Orașului Vicovu de Sus! Vă mulțumim, domnule primar Vasile Iliut, pentru susținere! Când vine vorba despre gazda noastră, Vad Martin, și despre cei doi gospodari destoinici, Vasile și Dorina Gheorghiță, care gestionează această locație, nu ne ajung cuvintele de mulțumire. Vă suntem recunoscători pentru ospitalitate și omenie! Mulțumim partenerilor noștri media care au fost prezenți la festival, deși agenda lor era foarte încărcată: Traditional TV, Monitorul de Suceava 2.0, Viva FM Suceava, Produse locale pentru localnici, Antena 3 Suceava, PAȘI PRIN BUCOVINA, Crai Nou, Suceava News Online iar fotografilor Bodale Adrian și Viorel Macovei le mulțumim din suflet pentru că au reușit să surprindă bucuria, emoția, lumina de pe chipurile celor prezenți la festival. Continuăm să visăm și să transformăm visurile în fapte! Cu drag, din Regatul Sânzienelor, Dumitru și Elena Parasca.”

Am plecat din Vicovu de Sus mult mai bogat decât la venire, văzând cum o mână de oameni speciali reușește să adune laolaltă atâta spiritualitate românească și atât de multă dragoste și dăruire pentru tradițiile și obiceiurile noastre străbune dar și încărcat cu o nemăsurată trăire românească pură, sinceră și nereținută.

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments