Delia Zorzoliu, între arta sa digitală și neoliticul lui Traian Zorzoliu, bunicul eiIntitulată simplu „Artă digitală”, cea de-a patra expoziție a Deliei Zorzoliu în sala de expoziții a Bibliotecii Județene Olt „Ion Minulescu” este un prilej de descoperire a unei noi fațete artistice a autoarei. Fiecare expoziție a însemnat o treaptă din ce în ce mai înaltă, mai studiată, mai elaborată. Delia Zorzoliu explorează permanent, pornind dinlăuntrul său spre lumi și universuri nu doar imaginate de ea ci și atinse de mintea ei iscoditoare și creatoare de imagini ce vin fie din trecut, fie din viitor. Îmi place neliniștea sa creatoare ce se ascunde sub o atât de senină, pașnică și liniștită față! Și o admir. Așa cum odinioară îl admiram pe Traian Zorzoliu care nu se lăsa pradă nici nervilor, nici impedimentelor sau răutăților de tot felul peste care era nevoit să treacă. De cele mai multe ori, cu luptă. De fiecare dată, însă, cu o măcinare interioară imensă și intensă.
Delia Zorzoliu păstrează vie amintirea lui Traian Zorzoliu și ne aduce neoliticul pe care acesta l-a cercetat și explorat, transfigurat artistic, într-un stil personal autentic.
Delia Zorzoliu călătorește în universul artei digitale lejer, după ce a învățat secretele softurilor specializate, care nu sunt la îndemâna oricui. A stăpâni programe de calculator avansate, așa cum o face Delia Zorzoliu, înseamnă efort, un efort care, coroborat cu talentul său nativ și cu puterea de creație inspirată de predecesorii în ale artei din propria familie duce la rezultate remarcabile în plan artistic.
„Este o expoziție cu tematică istorică și este împărțită în trei părți: o parte reprezintă obiecte neolitice, o alta simboluri dacice iar cea de-a treia parte este reprezentată de imaginea bunicului meu (Traian Zorzoliu, n.n.) înfățișat în două autoportrete prelucrate digital de mine, câteva fotografii combinate cu simboluri gumelnițene pe care bunicul le-a reprezentat pe casele din satul neolitic Gumelnița aflat în curtea Muzeului Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” și obiecte descoperite de el în Drăgănești Olt, unele dintre acestea aflându-se astăzi în patrimoniul Muzeului Județean Olt. Această expoziție este o combinație inedită între arta digitală, arta plastică modernă și cea clasică, atât prin modalitatea de desenare cât și prin simbolurile și obiectele care se regăsesc în fiecare lucrare. Și din acest motiv am vrut să fie ceva special și inedit, de aceea am ales să printez pe bumbac organic.”
Cristian Zorzoliu, tatăl artistei, artist plastic la rându-i dar și cu procupări istorice moștenite de la tatăl său, a spus, la fel de emoționat ca la prima expoziție a fiicei sale:
„Această sămânță a creației vine nu doar din familie ci este un har pe care poate toți îl avem, dar nu ni l-am descoperit. Deși a trăit într-o familie de artiști, Delia a manifestat la început doar preocupări literare. Abia în ultimii ani și-a îndreptat atenția către arta plastică. A scris mai multe cărți pentru copii, poezii, romane, pe care le-a publicat în mai multe țări. Ar fi mândru bunicul ei și tatăl meu, Traian Zorzoliu, să vadă această a patra expoziție, atât de inedită. Delia a reușit să pună într-o lumină abstractă vasele create de oameni acestor locuri pe când nu se lucra cu roata.” (Cristian Zorzoliu, tatăl artistei)
La rândul său, și Gabriel Zorzoliu, fratele geamăn al lui Cristian, a ținut să precizeze: „Sunt onorat să fiu astăzi aici, alături de nepoata mea, Delia. Mă impresioneză tematica aleasă și cromatica. Dacă desenul îl mai poți învăța, cu simțul culorii te naști, nu ai cum să îl înveți. Fiecare dintre noi avem o sensibilitate, fie la culoare, fie la muzică sau poezie. Important este să ne descoperim această sensibilitate și să ne-o cultivăm așa cum a făcut-o și o face în continuare Delia.” (Gabriel Zorzoliu, unchiul artistei) Cu siguranță, numele Deliei Zorzoliu va fi rostit de criticii de artă pentru că ea, chiar dacă este (încă)la început, și-a găsit deja multiple căi de exprimare. Nu pot să nu remarc poveștile scrise de Delia sau poeziile sale. Cred în viitorul artistic al Deliei.