Cu prilejul Zilei naționale a portului popular tradițional din România, sub genericul „România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!”, la Mioveni s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a Paradei portului popular din România în organizarea Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, a Școlii populare de arte și meserii Pitești și a primăriei Mioveni, la invitația cărora au răspuns nu mai puțin de 102 localități din Argeș care au venit la Mioveni pentru a-și prezenta cu mândrie costumele specifice dar și muzica și dansurile lor. Alături de argeșeni au fost prezenți în paradă și reprezentanți din mai multe județe ale țării, din zone reprezentative pentru portul popular tradițional din România: Brașov, Vâlcea, Teleorman, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Dâmbovița, Gorj, Sălaj.
„Dovedim încă o dată că ne iubim țara, ne iubim strămoșii și ținem la identitatea noastră. Ideea mea de a înființa această paradă a costumului tradițional românesc s-a născut în urmă cu șapte ani și a găsit cea mai multă înțelegere din partea domnului primar Ion Georgescu, manifestarea devenind brand de oraș. Purtăm costumul acesta care vorbește despre noi, despre ceea ce suntem noi, de unde venim și către ce ne îndreptăm. Să păstrăm costumul nostru popular în suflet așa cum păstrăm și steagul, așa cum păstrăm și imnul, așa cum ne păstrăm și țara. Indiferent unde vor ajunge mulți dintre tinerii de aici pentru a-și face un rost — eu sper că vor alege să rămână în România —, la un moment dat se vor întoarce, vor păstra în suflet ceea ce au trăit aici, pentru că asta nu se uită niciodată. Vă mulțumesc foarte mult, este cel mai frumos cadou de ziua mea, este a doua oară când se întâmplă ca ziua mea să cadă în aceeași zi cu parada, prima dată a fost la prima ediție, pe care am organizat-o la Pitești.” (Elena Iagăr, manager Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, inițiatorul Paradei portului popular tradițional care s-a desfășurat la Pitești și, ulterior la Mioveni).
Pentru ideea sa, pentru implicare și organizare în toți acești ani scurși de la prima ediție, primăria Mioveni i-a oferit doamnei Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș o plachetă de onoare pe care stă scris: „Cu ocazia Zilei naționale a portului popular tradițional din România, în semn de apreciere pentru dăruire, pasiune și profesionalismul de care a dat dovadă în organizarea și marcarea acestei zile cu rolul de a promova portul popular românesc, de a evidenția valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone ale țării, în special zona Argeș-Muscel.”
„Portul nostru popular și acest eveniment ce se desfășoară aici, la Mioveni, sunt motive de bucurie și de mândrie. Într-o epocă a globalizării, noi, cei de la Consiliul Județean Argeș și din instituțiile subordonate găsim de cuvință să încurajăm tradițiile noastre seculare pentru ca acestea să rămână vii în conștiința noastră și a celor care vin după noi. Spun asta pentru că văd aici mii de copii. Cred că este cea mai mare paradă din țară și, lăsând modestia la o parte, ne bucurăm și ne și mândrim cu lucrul acesta pentru că este un efort mare, al tuturor.” (Adrian Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș).
„De șapte ani ne vedem în România de la Argeș. În fiecare an ne reîntâlnim, fiecare dintre noi căutând în lada de zestre și aducând ce avem mai prețios. Fiecare dintre noi ar trebui să fim atenți la cine suntem și la cât de bogați suntem. Noi, cei din România de la Argeș, am dat primele două capitale ale Țării Românești, aici este locul de unde se trag opt prim miniștri ai României, este județul care a dat unul dintre cei șase patriarhi ai României, județ în care avem cele mai înalte vârfuri ale munților Carpați și, nu în ultimul rând, județ care a dat partizanii din munți, care au oferit fiecăruia dintre noi o prețioasă lecție de demnitate. Purtăm pe noi mărturiile pe care ni le-au lăsat înaintașii noștri, care au cusut și țesut pe portul nostru național nașterea, viața, moartea, truda, taina și dorurile pe care fiecare le-au trăit. Ceea ce facem astăzi împreună la Mioveni arată că în România există speranță și că prin dumneavoastră România este și va dăinui.” (Simona Bucura Oprescu – parlamentar de Argeș).
În primul rând al alaiului costumelor populare am remarcat prezența doamnei Viorica Olivotto, Tezaurul Uman Viu de la Nucșoara, cu care județul Argeș se mândrește și despre care publicația „Universul argeșean.ro” scria atunci când doamna Olivotto a primit titlul de Tezaur Uman Viu: „…un depozitar viu al valorilor tradiționale românești pe care le transmite cu pasiune copiilor și tinerilor, făcându-i să îndrăgească și să poarte cu drag și mândrie costumul tradițional românesc. Este dovada vie a spiritualității românești, a trăiniciei și perpetuării tradițiilor.”
Ceea ce am văzut la Mioveni în ziua de 14 mai a anului 2023, ziua închinată portului popular tradițional din România, nu poate fi descris din cuvinte. Acestea, oricât de meșteșugit ar fi spuse nu pot transmite emoția, mândria și bucuria celor care au traversat orașul Mioveni spre a-și prezenta costumele lor și pe ei înșiși. Dimensiunea impresionantă a alaiului — peste 2500 de oameni, copii de la 3 ani până la oameni vârstnici, bărbați și femei deopotrivă, îmbrăcați în portul popular tradițional specific zonei din care proveneau — au făcut să vibreze și cele mai amorțite corzi sufletești ale privitorilor. De remarcat faptul că între cele peste 2500 de costume nu am văzut două identice, adică dintre acelea făcute de cine știe ce mașină industrială de cusut sau tricotat.
Am primit aici, la Mioveni, în România de la Argeș, o lecție despre frumos, despre demnitate și patriotism, despre ce se poate realiza din pasiune și cu multă implicare, despre dorința nestrămutată de a păstra, cu orice efort, valorile spirituale ale neamului românesc, singurele care, cu adevărat, ne reprezintă.