sâmbătă, martie 22, 2025
AcasăLada cu zestreDupă 20 de ani

După 20 de ani

La 17 octombrie 2003, în cadrul Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Știință și Educație (UNESCO) a fost adoptată Convenția privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial ale cărei scopuri declarate erau: „— Salvgardarea patrimoniului cultural imaterial; — respectarea patrimoniului cultural imaterial al comunităților, grupurilor și indivizilor care aparțin acestora; —Sensibilizarea, la nivel local, național și internațional, asupra importanței patrimoniului cultural imaterial și recunoașterii sale reciproce; —Cooperarea și asistența internațională.” România a ratificat Convenţia din 2003 în anul 2005.

Apropiata sărbătorire a 20 de ani de la adoptarea acestei Convenții a fost un bun prilej pentru Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș de a organiza la Pitești un simpozion național având ca temă preocupările și prioritățile instituțiilor de cultură din România în protejarea inestimabilului patrimoniu cultural imaterial de care (încă) dispune România.

Specialiști în patrimoniu cultural din douăzeci și două de județe ale țării au prezentat treizeci și trei de elemente de patrimoniu cultural imaterial din România, specifice zonelor pe care le reprezintă sau care sunt răspândite pe areale mai vaste, dar având specificități locale, elemente care au nevoie de a fi cercetate în profunzime și pentru care au fost propuse măsuri de salvare și valorificare.

„Din punctul nostru de vedere, al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, acesta este evenimentul anului pe care îl dedicăm aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, cu intenția explicită de a identifica preocupările și prioritățile pe care dumneavoastră le veți semnala cu această ocazie.” (Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO).

„Județul Argeș este recunoscut pentru eforturile pe care le face pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș. Protejarea patrimoniului cultural imaterial este o sarcină care ne revine tuturor, în special Ministerului Culturii, instituțiilor subordonate acestuia dar și instituțiilor de cultură din întreaga țară.” (Costel-Cristian Lazăr, subsecretar de stat Ministerul Culturii).

„De trei ani organizăm aici, la Pitești, Conferința internațională dedicată patrimoniului cultural imaterial, anul trecut am organizat Gala decernării titlurilor de Tezaur Uman Viu iar astăzi, iată, participăm împreună la acest simpozion în cadrul căruia, pe lângă prezentarea acestor elemente de patrimoniu cultural imaterial căutăm și soluții pentru protejarea, salvgardarea și promovarea lor. Vă rog să le transmiteți și celor din județele dumneavoastră că trebuie să avem grijă de această moștenire culturală și să o purtăm în suflet, să nu lăsăm nici să se altereze, nici să ne fie furată, dar nici să nu o pierdem.” (Elena Iagăr, manager Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, organizatorul simpozionului).

„Este un moment special această întâlnire cu ceea ce înseamnă cultură tradițională, cu ceea ce înseamnă elemente de patrimoniu cultural imaterial într-un peisaj UNESCO. Este vorba despre identitatea culturală românească și demersul de acum al Consiliului Județean Argeș este o dovadă că instituțiile de cultură se preocupă în mod special de evidențierea a ceea ce generații de-a rândul au păstrat în comunitate. Demersul de astăzi de aici, de la Argeș, este dovada că trebuie să evidențiem ceea ce s-a păstrat și transmis din generație în generație. Tot aici, la Argeș, se desfășoară de trei ani o conferință internațională dedicată patrimoniului cultural imaterial, într-un context academic în care sunt invitați specialiști, cercetători de top din întreaga țară. Întâlnirea de astăzi este una aplicativă. Am dorit să reperăm în spațiul românesc acele focare de cultură tradițională, județele care conștientizează care sunt elementele de patrimoniu cultural imaterial care identifică acea zonă sau subzonă etnofolclorică și care pot să se identifice într-un peisaj național.” (Gabriela Nedelcu Păsărin, președinte Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Ministerul Culturii).

Care va fi viitorul acestor elemente vii de patrimoniu cultural imaterial vom vedea, noi și urmașii noștri. Important este ca, așa cum noi am primit moștenire avuția care poartă numele generic de cultură tradițională, tot așa să putem spune și noi, la rândul nostru, că am lăsat măcar o parte din ceea ce pe noi ne-a bucurat și ne-a oferit privilegiul de a fi mândri de această bogăție.

(fotografiile au fost puse la dispoziție de către CJCA Argeș)

Articolul precedentRomani in Andaluzia nr. 19
Articolul următorRomânia de la Argeș
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments