marți, decembrie 5, 2023
AcasăUncategorizedDin sufletul neamului

Din sufletul neamului

Cele mai multe lepre care s-au suit în cârca Patriei s-au recomandat în campaniile electorale ca fiind „români adevărați”. Cândva era chiar o lozincă electorală perfect ipocrită: „Român de profesie”, sau așa ceva. Majoritatea acestor „români” care au făcut o meserie profitabilă din a-și minți poporul mult prea naiv, azi își freacă burțile la soare pe plaje exotice, în conace luxuriante, lângă pițipoance semianalfabete.
Nea Jane Matei chiar este un Român autentic. Expresia feței lui, tonul și inflexiunile vorbelor și sunetelor ieșite din fluierele magice au creat aseară o conexiune rapidă și puternică cu publicul său, stârnind puternic empatia acestuia.
Nea Jane Matei îmi place pentru că mi-a inspirat din prima clipă încredere, căldură și, mai ales, acel tip de loialitate, de legătură puternică cu trecutul, cu strămoșii de la care a moștenit sacrul meșteșug al modelării sunetului cu coșul pieptului și cu mâinile. Așa cum nea Ionel Cococi din Vădasta modelează lutul divin.
Nea Matei ne livrează într-un fel creativ, natural și sănătos, fericire, desfătare a inimii, bucurie a minții. Fix la fel cu o făcea cândva bunicul și tatăl său, neamurile și poporul nostru. Popor ușor de prostit de făcătorii de lozinci ieftine culese de pe tarabele slinoase occidentale.
Nea Matei îmi aduce aminte cum e să fii bun, cum e să fii credincios neamului tău, cum e să fii cuvios în fața oamenilor și smerit în fața lui Dumnezeu, Marele Inspirator și dătător de viață.
Nea Jane Matei este nu doar un rapsod încă în viață, ci și unul din Învățătorii noștri într-ale Curajului. El se exprimă în armonie deplină cu sentimentele și emoțiile lui, cu gândurile și vrerea lui adevărată. Câtă deosebire între acest Om și oricare politruc mincinos ce turuie seară de seară minciuni din morișca limbii despre bunăstarea „seniorilor” sau despre prosperitatea românilor!
Nea Jane Matei se cunoaște bine pe sine, știe ce se peterece în sufletul lui și este în contact cu conștiința lui cea care nu-i îngăduie să fie nici mincinos și nici vulgar în fața publicului. Asta se numește educație și moralitate.
Nea Jane Matei își evaluează corect valoarea personală, este capabil să facă performanță la 85 de ani, adică să sufle în diverse instrumente pentru a produce Artă, adică pentru a ne Art-icula cu Dumnezeu fără să fie influențat sau alterat de vreun orgoliu exacerbat așa cum se vede la majoritatea vedetelor de carton, lacome de firfirei și efemere, ce se scurg ca pișatul boului, prin sticla teveului.
Nea Jane Matei cântă pentru a-L ferici pe Dumnezeu. Așa cum face și Mama Domnica Trop, așa cum făcea Picasso care picta pietre pentru a le arunca în valurile oceanului să-L încânte de Creator, așa cum făcea copilul Costantin Brâncuși din Hobița care potrivea pietricele colorate în palme și le zvârlea entuziast, în Jiu. Toți acești oameni Îl au pe Dumnezeu înăuntrul lor. En-Theos – „Dumnezeu înlăuntru”.
Oare știe cineva un nume de politruc care să-L aibă pe Dumnezeu – cu adevărat – în inima lui?
Nea Jane Matei nu trudește cu plămânii ca să însăileze acorduri muzicale comerciale ci își încordează furca pieptului în acord deplin cu convingerile moștenite, cu nevoia lui (și a noastră) de re-legare – Re-ligio – cu Creatorul nostru, cu preferințele ventricolelor lui autentice.
Cântecele lui nea Jane Matei sunt incantații și rugăciuni tainice. Pentru cine pricepe,
7 minute cu Nea Matei despre libertatea de exprimare, despre deschidere, despre curaj, despre sufletul neamului acesta atât de urât de străini, despre sinceritatea ca o spovedanie, despre loialitatea cu Dumnezeu și cu Istoria personală, despre înțelepciunea aia uitată a țăranilor șugubeți, despre Vocație, despre Bine și despre Frumos, despre Generozitate și Simplitate, despre Cântecul care împuternicește, despre Credință, despre atașamentul sufletesc și adeziunea mentală la sensul de A FI al acestui popor obidit, despre Onoarea uitată de mulți melitari lacomi de grade, trădători și complici cu dușmanii Patriei și despre multe altele.
Mulțumim, nea Jane Matei! Să te trăiască Dumnezeu sănătos și voios mulți ani de-aici înainte! Pentru că te vrem!
Mulțumim Ciurea Valeru pentru tot ce faci pentru cultura noastră sufocată de curentul „cancel”! Să ne trăiți că ne trebuiți!
Dan Alexoae
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments