sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăLada cu zestreMeseria de a trăi în istorie - Mica Unire

Meseria de a trăi în istorie – Mica Unire

Zilele de 23 și 24 ianuarie 2023, vor rămâne în istoria Palatului Culturii Teodor Costescu din Turnu Severin, gazda unui eveniment cultural de excepție închinat Micii Uniri, eveniment organizat de Palatul Culturii Teodor Costescu cu sprijinul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin și a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, în parteneriat cu Fundația pentru Tineret Mehedinți.

Având ca titlu „Meseria de a trăi în istorie – Mica Unire”, evenimentul cultural de la Palatul Culturii Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin a oferit publicului severinean posibilitatea unei incursiuni în lumea meșterilor populari din Oltenia. În centrul atenției au fost oamenii cu mâini și suflete de aur – și mă refer aici la cei zece meșteri populari reprezentativi ai Olteniei, între care Olguța Alexandrina Filip, Tezaurul Uman Viu de la Cezieni și Ionel Cococi, cel care a făcut ca ceramica neagră neolitică să renască la Vădastra.

Din județul Vâlcea a fost prezent meșterul popular sculptor în lemn Constantin Manoli, decanul de vârstă (are 85 de ani), și Alexandru Ilinca, meșterul care știe tainele prelucrării pieilor, „opincarul” cum este cunoscut în lumea meșterilor populari, cel cu figură de patriarh și care atrage la standul său, ca un magnet, publicul.

Județul Gorj a fost reprezentat de doi stâlpi ai culturii tradiționale. Primul este Gheorghe Ciuncanu, creatorul costumelor schilerești împodobite cu broderii uimitoare iar cel de-al doilea, Pompiliu Ciolacu, un cercetător etnolog neobosit, sculptor în lemn și creatorul unor icoane de vatră reprezentative pentru zona Gorjului, cel care a scos la lumină aceste nestemate ale culturii tradiționale gorjenești.

Din județul Dolj au venit la întâlnirea cu severinenii meșterii populari Ionuț Smarandache, sculptor în lemn și Cătălin Ostroveanu cu pictură iconografică pe sticlă.

Din partea gazdelor, județul Mehedinți a fost reprezentat de meșterul popular ceramist Marcel Tănăsie, din Noapteșa, descendent al unei renumite familii de olari care se încăpățânează să păstreze meșteșugul modelării lutului și Ana Chițulescu, cea care realizează extraordinare broderii. Tot din partea gazdelor a fost și solista Nina Predescu, deținătoarea unei voci de excepție dar și a uneia dintre cele mai importante colecții de port popular din zona Mehedințiului.

Meșterul oltean Ionel Cococi spune că dacă meșteșugul realizării vaselor ceramice de tip Vădastra a putut reînvia după câteva mii de ani, meșteri ca el sau ca alții asemenea lui, reprezintă dovada că meșteșugurile nu vor dispărea, că acestea, chiar dacă vreodată vor trece în fondul pasiv, vor putea renaște oricând, atunci când se va naște omul care să înnoade firul întrerupt și să-l ducă mai departe atât cât va putea. Este, cu certitudine, un bun motiv de speranță pentru noi și pentru meșteșugurile care ne reprezintă.

Și, pentru că s-a sărbătorit Mica Unire, nu au lipsit cântecele patriotice și folclorice, recitările, portul popular și dansurile, mulți artiști – de la copii și tineri până la artiști consacrați, frumoși și emoționanți – încântând publicul care a umplut aproape până la refuz Sala Gheorghe Anghel a Palatului Culturii Teodor Costescu: Nina Predescu, Liliana Buncianu, Junii Mehedințiului coordonați de Sanda Stănilă, „Lăstărașii” coordonați de Ionuț Iovănel și „Flori Mehedințene” coordonați de prof. Aura Predescu au fost cei care ne-au făcut să simțim bucuria acestei zile importante din istoria noastră, prinși într-o mare, frumoasă și necesară Horă a Unirii.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Obiceiuri de început de an

Români în Andalucia nr. 39

Despre colinde și colindători

La Corbu se aud colinde

Recent Comments