marți, iunie 18, 2024
AcasăLada cu zestre„Țăst show” la Vădăstrița

„Țăst show” la Vădăstrița

La Vădăstrița, cultura tradițională face parte din viața cotidiană iar oamenii de aici sunt întotdeauna deschiși actului cultural. Fie că este vorba despre primarul Marin Ciupitu, fie că este vorba despre Melania și Ștefan Velica, adevărați fervenți culturali ai localității, oamenii care îi urmează sau îi sprijină reprezintă pilonii culturali pe care se bazează Vădăstrița și care, la rândul lor, insuflă copiilor dragostea pentru cultură.
Aici, la Vădăstrița, într-o zi de mai a anului 2022, am poposit cu o echipă a TVR Craiova pentru a scoate la lumină și a prezenta publicului rețete de gastronomie locală. Emisiunea „Țăst show” realizată de TVR Craiova la Vădăstrița, realizator Doru Ciolacu și echipa sa, cu sprijinul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, Secția P.P.I.S.C.C.P.C.T. prin consultantul artistic Valeru Ciurea și al Primăriei comunei Vădăstrița face parte dintr-o serie de acțiuni menite a scoate la iveală rețete de mâncăruri tradiționale specifice câtorva localități din județul Olt, rețete care urmează a se constitui într-o carte care să trateze bucătăria și gastronomia uitată sau încă folosită a județului Olt.
Acasă la Nicolae Ioana, cunoscută ca Dada, ne așteptau, alături de gazdă, primarul Marin Ciupitu, Melania și Ștefan Velica – organizatori principali, Sabina Rezeanu, Anachia Sîrmon, Sabina Cismaru – bucătărese de voie de nevoie, Benon Sîrbu, Iustin Budulan, Marian Predescu – rapsozi locali la caval, fluier și acordeon, un grup de șase fete din echipa de dansuri a Școlii Gimnaziale Vădăstrița și interpreta de muzică populară Carmen Budulan care este chiar din Vădăstrița.
Aveam să pregătim un fel de mâncare cum se face doar la Vădăstrița, o ciorbă de perișoare în foi de varză, legate cu ață (sau spânzurate, cum li se mai spune).
Gospodăria Dadei arată impecabil deși femeia are o vârstă și ceva probleme de sănătate. Niciodată însă nu a refuzat-o pe Malania Velica atunci când a fost vorba să arate lumii cât de vrednici sunt vădăstrițenii. Așa că în timp ce prietenele sale toacă ceapa, roșiile, ardeii și verdeața, Dada deja „spânzură” prima perișoară din carnea tocată mai devreme, amestecată cu cele necesare – conform rețetei – și învelind-o în foaia de varză parcă pentru a o apăra de clocotul de care va avea parte în ceaunul pus pe pirostrii, în vatra pe care Dada a păstrat-o intactă.

Rețeta este oarecum simplă: carne de porc tocată, foi de varză murată, orez, cimbru, legume, bulion de roșii, zeamă de varză și verdeață. Dada ne spune și de ce perișoarele lor învelite trebuie legate cu ață: „Pentru că noi nu punem ou în compoziție și nimic altceva care să le lege, să le țină”. Gustul perișoarelor – ne spune Dada – este asemănător celui de sarmale, dar ciorba este ceva mai special, este mai mult „de dregere”. Și varza murată și zeama de varză taie atât grăsimea din carne cât și greața de după petrecere pentru că această ciorbă este una preparată – de obicei – de sărbători, iarna, atunci când se face oarecum abuz și de carne de porc și de băutură, chiar dacă acestea sunt crescute, respectiv făcute în gospodăria omului.
Chiar dacă rețeta este una foarte veche, preluată din generație în generație, gustul, savoarea și… eficacitatea acestui fel de mâncare au făcut să se păstreze în timp.
Alături de pirostrii, pe vatră, se află cuptorul în care Dada a copt mai multe pâini care să acompanieze nu numai ciorba de perișoare „spânzurate” ci și friptura de porc cu colăcei de ceapă și usturoi verde, frumos împletite și așezate printre bucățile de carne. Friptura s-a făcut în untură de porc, la tavă, în cuptor, în timp ce într-o cameră alăturată se făceau gogoșile.
Închipuiți-vă că toate acestea au fost „asezonate” și cu muzică și dans popular, pentru că aici, la Vădăstrița, și acestea s-au păstrat și se păstrează în continuare. Interpreta de folclor Carmen Budulan este din Vădăstrița și nu putea să lipsească de la acest eveniment din viața satului în care a fost născută. A venit însoțită de tatăl său, Iustin Budulan, un rapsod popular al fluierului care cu siguranță a stat la originea dragostei lui Carmen pentru folclorul și costumul popular din Vădăstrița, pe care le iubește, le poartă prin lume și cu care se mândrește. Alături de Carmen au fost și câteva fete de la Ansamblul folcloric al localității.
Benon Sîrbu și Marian Predescu au fost și ei acolo, unul cu cavalul iar celălalt cu acordeonul, așa că toată echipa a avut parte de muzică bună.La final, așa cum era și firesc după ce cu toții înghițiserăm în sec pe toată perioada fierberii ciorbei, a coacerii fripturii, a mirosului ademenitor al pâinii scoase din cuptor și al gogoșilor aburinde scoase din ceaun, am făcut o mică ședință foto cu toți participanții și ne-am așezat la masă. Vinul oferit de Marin Ciupitu, primarul Vădăstriței, a mai dezlegat și el limbile așa că am aflat de alte și alte rețete locale pe care, cu siguranță, cândva, le vom face la Vădăstrița.

Articolul precedentBat pintenii-n țărână…
Articolul următorJocurile copilăriei
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments