Free Porn
xbporn

https://www.bangspankxxx.com
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăLada cu zestreSânToaderul Brâncovenilor

SânToaderul Brâncovenilor

La Brâncoveni, în județul Olt, localitate cu puternice rezonanțe istorice și culturale are loc, în fiecare an, în ziua Sfântului Toader, un obicei al locului numit „Încuratul cailor”.
Obiceiul plimbării cailor prin satele comunei se practica în vechime însă de-a lungul timpului se pierduse. așa cum aproape s-a pierdut și obiceiul spălării rituale pe cap cu Iarbă Mare, o plantă frumos mirositoare și care avea, în viața satului tradițional, virtuți vindecătoare și, uneori, chiar magice.
În anul 1998 s-a născut la Brâncoveni ideea unei sărbători locale la care să fie invitați fii ai satului plecați în lume și ajunși personalități ale lumii economice, politice sau culturale. Prima ediție a evenimentului a avut loc în 8-9 august 1998 sub denumirea „Serbările Brâncovenești”.
Această prim ediție a sărbătorii a marcat împlinirea a 310 ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a domnitorului Constantin Brâncoveanu, aniversarea a 150 de ani de la Revoluția de la 1848 care l-a avut în rândurile promotorilor și pe preotul Radu Șapcă (înmormântat la mânăstirea din Brâncoveni) și împlinirea a 110 ani de învățământ în comuna Brâncoveni. Au fost atribuite titluri de Cetățean de onoare al localității și a fost dezvelit monumentul refăcut al eroilor din primul război mondial la care fuseseră adăugați și eroii din cel de-al doilea război mondial. Tot atunci cele trei școli din comună au primit nume: „Voievod Brâncoveanu”, „Matei Basarab” și „Domnița Bălașa”.
La edițiile care au urmat a apărut și ideea reluării obiceiului Încuratului cailor, mai degrabă un concurs de prezentare al cailor din comună. Printre invitații primei ediții s-au numărat ÎPS Calinic Argeșanu, episcopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Gherasim, episcopul Râmnicului. În momentul primirii înaltelor fețe bisericești, ÎPS Gherasim i-a spus primarului de atunci al localității, Ion Iordache: „Fie ca Dumnezeu să vă ajute ca acțiunea pe care ați început-o să fie cu desăvârșită strălucire pentru că atât mânăstirea (Mânăstirea Brâncoveni n.n.) cât și satul acesta au jucat și joacă un rol deosebit în istoria neamului.”

Primarul Nelu Cheroiu – care la prima ediție a Serbărilor Brâncovenești era directorul Căminului Cultural din localitate -, a ținut ca obiceiul să revină la forma lui tradițională și l-a adus în ziua de SânToader, anul acesta fiind deja a XI-a ediție a acestei sărbători desășurată fără întrerupere, excepție făcând anul 2021 când nu s-a putut ține din cauza pandemiei de coronavirus. Încuratul cailor de la Brâncoveni a depășit de mult dimensiunile locale de la care a pornit, trecând printr-o fază regională pentru ca astăzi să capete proporții aproape naționale, la Brâncoveni venind pentru a participa la concurs crescători și iubitori de cai din mai multe părți ale țării.

L-am întrebat pe primarul Nelu Cheroiu cât de importantă este această sărbătoare pentru el și pentru localitate: „Din anul 2009, ca primar, am vrut să continui tradiția aceasta a încuratului cailor la SânToader, pentru că în această zi, la noi era și este o sărbătoare mare. Dimineața oamenii ieșeau cu caii primeniți, cum spun ei, bine țesălați, cu coamele și cozile împletite cu panglici colorate, cu unghille date cu cremă… Femeile nu făceau nimic prin curte până nu auzeau pe drum tropotitul cailor. Ieșeau pe la porți să-i vadă, ca să le meargă bine tot anul. Cu fiecare an sărbătoarea noastră a crescut, s-a făcut cunoscută, remarcată și respectată. Acum vin la noi oameni din Alba, din Dâmbovița, din Teleorman, din Argeș, din Brașov, din Dolj, din Slatina și din mai toate comunele învecinate. Să ai la Brâncoveni cei mai premiați cai din țară, campioni, mi se pare un lucru extraordinar. Bineînțeles că asta și obligă. Va trebui să creștem substanțial fondul de premiere dacă vrem să facem din concursul nostru un brand nu numai local, ci și județean sau, de ce nu, național.”
Concursul de cai se desfășoară pe terenul de forbal și islazul localității Mărgheni. Botezul cailor precede concursul. Toți caii trec prin fața preotului Alexandru Cățel pentru a fi botezați. Această trecere reprezintă totodată și prima probă a concursului, proba de frumusețe, care este completată de plimbarea cailor prin satele comunei, pe rând, câte un sat în fiecare an astfel încât toți locuitorii comunei să beneficieze de frumusețea spectacolului cabalin.
A urmat proba de tracțiune organizată pe islazul Mărghenilor, unde caii au trebuit să tracteze pe o distanță cât mai mare, în timp de trei minute, un trunchi de copac în greutate de 1400 kilograme. S-au stabilit ad-hoc regulile probei, împreună cu concurenții: nu se trag și nu se împing caii, nu se folosește biciul, nu se atinge chilimia (suportul pe care este așezat trunchiul de lemn). S-a stabilit juriul, câte un reprezentant din fiecare județ participant, a fost desemnată o persoană cu cronometrul și o alta cu măsurătoarea.


Până să înceapă concursul am stat de vorbă și cu unul dintre concurenți: „Am doi cai cu care particip, Vidan și Cimbru. Primul are opt ani, al doilea are nouă. Eu vin din Dâmbovița. Am tot câștigat concursuri, mai mult în Ardeal. Aici, în sud, în afară de acesta, de la Brâncoveni, și de încă unul care se face la Valea Mare, lângă Slatina, nu știu să mai fie altele.
„Îmi doresc ca așa cum este aici, la Brâncoveni, să fie și la mine, la Valea Mare – mi-a declarat Lucian, organizatorul concursului de cai de la Valea Mare. Eu sunt un mare iubitor de cai, organizez concursul singur, fără să fiu ajutat de nimeni. Anul acesta este a doua ediție”.
Au fost acordate următoarele premii:
– Premiul pentru cel mai frumos cal: Dumitrescu Ginel Dragoș, din Teleorman;
– Premiul pentru cea mai frumoasă trăsură: Butoi Solomon, din Balș;
La proba de tracțiune (oaspeți) premiile au fost următoarele:
– Premiul I: Mihai Dumitru Daniel (Argeș);
– Premiul al II-lea: Giulea George (Argeș);
– Premiul al III-lea: Grecu Traian (Argeș).
La proba de tracțiune (gazde) premiile au fost următoarele:
– Premiul I: Ciobanu Vasile Florin;
– Premiul al II-lea: Mihăilă Cristian Marius;
– Premiul al III-lea: Danciu Andreea Dana.
A fost acordat și un premiu de excelență domnului Mileș Ilie, din Fălcoiu.
Cu certitudine, în anii ce vor urma vom auzi din surse din ce în ce mai multe despre Încuratul cailor de SânToader la Brâncoveni ca despre un spectacol-concurs de nivel național.

Articolul precedentVinul bun se face din struguri
Articolul următorRevista Scorpion nr. 8
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

O zi cât o veșnicie

Români în Andalucia nr. 36

Revista Cooltartis nr. 5

Oltenii &… Restu’ lumii

Recent Comments