sâmbătă, martie 22, 2025
AcasăLada cu zestreCălușul de la Cezieni, o tradiție perpetuă

Călușul de la Cezieni, o tradiție perpetuă


Odată cu răsăritul soarelui în Duminica Rusaliilor, pe ulițele satelor comunei Cezieni pornesc călușarii. Chiar dacă prin județul Olt sunt vetre importante de căluș care încep să dispară, la Cezieni, vătaful Dodu Țenea și ceata lui de călușari cunoscuți pe mai toate meridianele globului pământesc nu numai că păstrează obiceiul ducând mai departe tradiția dar au creat aici o adevărată școală de căluș, în care an de an copiii și tinerii vin să învețe dansurile populare, în special călușul care a devenit emblematic pentru Cezieni, la fel ca și Sărbătoarea iilor care are aici o istorie de peste un secol. De altfel supranumele comunei Cezieni este acela de Ținut al iilor și călușului.
O echipă a Antenei 1 a dorit să ajungă la Cezieni pentru a transmite în direct de la fața locului, din vatra satului, cum joacă bărbații de aici călușul, cu dăruire și credință.
Respect pentru Dodu Țenea și ceata lui de călușari din Cezieni, pentru dragostea și pasiunea lor pentru căluș și pentru păstrarea tradițiilor locului!




Mulțumiri Cristinei Oprea și echipei Antena 1 care a transmis în direct de la Cezieni jocul călușarilor prin gospodăriile sătenilor.


Săptămâna Rusaliilor este una plină de semnificații pentru creștinii ortodocși din România și din lume. În Duminica Rusaliilor (Duminica Mare sau Duminica Cincizecimii) este prăznuită minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și, odată cu aceasta, întemeierea Bisericii creștine în lume. A doua zi de Rusalii este închinată Sfintei Treimi. Este săptămâna călușului iar la Cezieni, ca dealtfel în mai multe locaități oltene chiar este respectată această tradiție, călușarii mergând din casă în casă pe la gospodarii care cred că jocul lor aduce – pe lângă bucurie – o protecție împotriva relelor care s-ar putea abate asupra lor și a bunurilor din gospodărie.
În această săptămână a Rusaliilor în județul Olt are loc și Festivalul călușului oltenesc care duce pe ulițele satelor formații de călușari formate din copii și tineri, formații care sunt premiate de către Consiliul Județean Olt prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, principal organizator al evenimentului inițiat de Palatul copiilor „Adrian Băran” din Slatina.

Articolul precedentCu dragoste, despre ie
Articolul următorRevista Scorpion nr. 1
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments