marți, aprilie 23, 2024

Slatina 625

Menţionată documentar pentru prima dată în 20 ianuarie 1368 într-un document de cancelarie emis de Vladislav I (Vlaicu) care a avut aici reşedinţă domnească în timpul domniei sale (1532-1535), Slatina apare ca punct de vamă la întretăierea unor importante drumuri comerciale. Prin acest act, negustorii brașoveni erau „… scutiți de plata vamei la trecerea peste râul Olt, la Slatina.” Iată cum Slatina este atestată documentar cu aproape un secol înaintea Bucureștilor, cu peste un secol înaintea Craiovei și cu mai bine de un sfert de secol înaintea orașului Târgoviște, care a fost nu numai reședință a domnitorului, capitală (între 1396 și 1714) și cel mai important centru economic, militar, politic și cultural al Țării Românești vreme de aproape trei secole.
La 20 ianuarie 1993, când Slatina sărbătorea 625 de ani de la prima atestare documentară, a avut loc prima sărbătorire făcută cu fast după evenimentele din decembrie 1989 care au schimbat cursul istoriei noastre. Au fost prezenți invitați de marcă, nume sonore ale culturii și vieții sociale și economice naționale, plecate de aici, din Slatina, sau care au devenit fii și fiice adoptate de acest oraș de pe malul Oltului.
Aduc în fața dumneavoastră, în premieră, imagini de la acel eveniment. Mulți dintre cei care au fost prezenți atunci, nu mai sunt printre noi. Memoria peliculei i-a păstrat însă și iată-i acum, după douăzeci și opt de ani, marcând prima sărbătorire de după 1989.

Articolul precedentRevista Scorpion
Articolul următorUrări pentru Slatina la 653 de ani
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments