marți, aprilie 23, 2024
AcasăTVDocumentareSărbătoarea iilor de la Cezieni

Sărbătoarea iilor de la Cezieni

Dacă ar fi să punem un supranume comunei Cezieni din județul Olt am putea-o numi, fără să greșim, Ținutul iilor. Zeci de femei din satele comunei Cezieni duc mai departe tradiţia de sute de ani a locului. O fac din dragoste pentru ii şi cusutul lor. Cusăturile fine, realizate iarna, la gura sobei sau vara în timpul când nu se lucrează la câmp, au trecut de mult graniţele ţării fiind îmbrăcate de femei din Europa sau de peste ocean.
În luna iunie a fiecărui an, are loc la Cezieni „Sărbătoarea iilor” probabil unicat în România şi în lume. Este mai mult decât o zi a comunei când se întorc acasă toţi fiii satului: este un regal de frumuseţe, culoare şi veselie. Sute de ii îmbrăcate de femei şi fete concurează pentru a fi premiate. Se acordă premii pentru cele mai frumoase cămăşi cusute în acel an sau cele mai vechi, scoase din lăzile de zestre ale bătrânelor comunei. Cezieniul este ţinutul iilor dar şi al căluşului, un loc frumos, cu oameni harnici, cu folclor, artă populară, tradiţii şi meşteşuguri autentice, păstrate cu sfințenie de fetele și femeile locului.
Un film realizat de Valeru Ciurea în anul 2018, despre cea mai veche și mai importantă sărbătoare din România dedicată iei.

Articolul precedentNebuniile dragostei
Articolul următorMincinosul norocos
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments